Vi har en gedigen erfarenhet av avancerad skärande bearbetning. Till vårt förfogande har vi en bred och modern maskinpark för vilken vi även använder CAM-system för programmering.

Vi har maskiner för tillverkning av små upp till mycket stora maskinkomponenter och en och lyftkapacitet upp till 12,5 ton.

Vi arbetar med vertikala 3-axliga maskiner, horisontella 4-axliga samt 5-axliga maskiner. För stora komponenter och konstruktioner har vi bäddfräsar och fräsverk.   

Våra maskiner

Fräsverk

Fräsverk

För bearbetning av riktigt stora komponenter använder vi fräsverk.

Vårt stora fräsverk har ett bearbetningsområde på 14 x 4 x 1,5 m och ett integrerat rundbord på 2,5 x 2,5m. Med fräshuvudet som är indexerande med 0,001o i två axlar kan sneda plan och hål bearbetas. Genom maskinens storlek, flexibilitet och utrustning kan vi effektivt bearbeta stora och komplexa komponenter med hög precision.

Bäddfräsar

Bäddfräsar

För bearbetning av stora komponenterna har vi moderna bäddfräsar med arbetsområden upp till 4,5 x 2 x 1,2 m. De är bl.a. utrustade med automatisk verktygsväxling, styrda fräshuvuden och rundbord.

5-axlig fräsning

5-axlig fräsning

För komplexa komponenter som kräver 5-axliga fräsning har vi fräsmaskiner med arbetsområden upp till 950 x 850 x 650 mm med möjlighet till simultan bearbetning. För större komponenter se bäddfräsar och fräsverk.  

Horisontell fräsning

Vi har 4-axliga horisontella maskiner med bearbetningsområden upp till 1626 x 1270 x 1270 mm.

Vertikal fräsning

Vi har 3-axliga vertikala maskiner med bearbetningsområden upp till 3048 x 1016 x 762 mm.

Svarvning

Svarvning

Vi utför CNC-svarvning med bearbetningsområde upp till 370 mm diameter och längd 865 mm med drivna verktyg. Vi erbjuder även supportsvarvning med diameter upp till 510 mm och längd 1500mm.

Exempel på bearbetade komponenter

Skärande bearbetning CNC  

Med hjälp av vår kompetenta personal och moderna produktionsanläggning kan vi erbjuda kundanpassade produktionstjänster inom skärande bearbetning CNC. Vår maskinpark har en gedigen kapacitet och tillsammans med en spetskompetens hos den som handhar maskinerna kan vi erbjuda produkter med en hög kvalitet och precision.  

Vad innebär Skärande bearbetning CNC?  

Skärande bearbetning CNC är en teknik som används för att skapa precisa och komplexa delar med hjälp av en CNC-maskin. Dessa maskiner är utrustade med verktyg som kan skära, fräsa, borra och svarva metaller, trä, plast och andra material med hög precision. CNC-maskiner använder datorn som en styrkälla för att styra verktygen och skapa det efterfrågade objektet. Programvaran som används för att styra maskinen innehåller information om hur objektet ska se ut, inklusive dess dimensioner, geometri och toleranser. Datorn skickar sedan denna information till maskinen som utför bearbetningen. 

Det finns olika typer av CNC-maskiner, som exempelvis fräsmaskiner, svarvmaskiner och plasma- och laserskärande maskiner. Fräsmaskiner används ofta för att skapa precisa delar i metall och plast, medan svarvmaskiner är lämpliga för att skapa cylindriska delar som exempelvis rör och axlar. Plasma- och laserskärande maskiner används för att skära tunna plattor av metall och andra material. 

Fördelarna med Skärande bearbetning CNC 

En av fördelarna med CNC-bearbetning är dess höga precision och noggrannhet. CNC-maskiner, tillsammans med handhavande CNC-operatör, kan skapa delar med höga toleranser och minimala avvikelser. Något som är viktigt och eftertraktat inom många branscher, såsom flyg- och rymdteknik, medicin och bilindustrin. Detta gör att CNC-maskiner blir ett viktigt och avgörande verktyg för att skapa exempelvis prototyper och färdiga produkter med hög kvalitet. 

En annan fördel med CNC-bearbetning är att det är ett automatiserat system. När en CNC-maskin är inställd på ett program kan den köra på egen hand utan att en människa behöver ständigt övervaka den. Detta minskar risken för mänskliga fel och gör det möjligt att skapa stora mängder av samma del med hög noggrannhet och effektivitet. CNC-bearbetning är också flexibelt. Eftersom CNC-maskiner är datorstyrda kan programvaran lätt ändras för att skapa olika delar eller ändra dimensioner på en redan existerande del. Detta gör det möjligt att snabbt anpassa produktionen till olika krav eller förändrade designkrav. 

Automation är en av de största fördelarna med med CNC-bearbetning. Det är vad som gör det till ett kostnadseffektivt sätt att skapa precisa och komplexa delar i stora upplag. Eftersom CNC-maskiner är automatiserade och kan köra på egen hand, minskar det arbetstiden och ökar effektiviteten. Detta kan leda till lägre produktionskostnader och en ökad konkurrenskraft.

Läs mer om vad vi erbjuder inom automation här >>

Låt oss göra jobbet  

Det finns dock några nackdelar med CNC-bearbetning. En av dessa är att det kräver en hög investering i utrustning och programvaror. CNC-maskiner och programvaror kan vara kostsamma och det krävs också kvalificerade operatörer för att hantera dem. En annan nackdel är att det kan vara svårt att ändra eller reparera en del som har skapats med CNC-bearbetning. Eftersom delarna är precisa och komplexa kan det vara svårt att hitta en lämplig ersättning eller reparera en del som har skadats. Därför är det fördelaktigt att ta hjälp av oss och låta oss genomföra den skärande bearbetningen.  

Vi har en gedigen erfarenhet av avancerad skärande bearbetning. Till vårt förfogande har vi en bred och modern maskinpark för vilken vi även använder CAM-system för programmering. Vi har maskiner för tillverkning av små upp till mycket stora maskinkomponenter och en och lyftkapacitet upp till 12,5 ton. Vi arbetar med vertikala 3-axliga maskiner, horisontella 4-axliga samt 5-axliga maskiner. För stora komponenter och konstruktioner har vi bäddfräsar och fräsverk.   

Sammantaget är CNC-bearbetning en avancerad och flexibel teknik som används för att skapa precisa och komplexa delar med hög precision. Det är ett viktigt verktyg inom många branscher och kan leda till lägre produktionskostnader och en ökad konkurrenskraft. Men det kräver också en hög investering och kvalificerade operatörer för att hantera utrustningen. 

Steens ger dig som kund det lilla extra 

Genom ett kreativt partnerskap och långsiktiga relationer tillsammans med våra kunder erbjuder vi en av dom mest flexibla och kundanpassade tillverkningsprocessen skärande bearbetning CNC i Sverige. I vår ambition att stödja våra kunder och vara den rätta leverantören av skärande bearbetning CNC stöttar vi våra kunder ” från idé till färdig produkt”, och erbjuder kunskap så väl som hjälp inom konstruktion, design och svetsteknik.